PLA på et blad

Mikä on PLA?

Polymaitohappo (lyhenne PLA) on muovityyppi, josta on tullut hyvin suosittu osittain siksi, että sitä voidaan valmistaa halvalla kierrätettävistä raaka-aineista, kuten maissitärkkelyksestä (eikä petroliumista/öljystä, kuten tavallisia muoveja). Biomateriaaleista (kuten PLA:sta) valmistettuja muoveja kutsutaan myös biomuoveiksi. Vuonna 2010 PLA oli maailman toiseksi käytetyin biomuovi (tilavuuden mukaan). Se on kuitenkin 3D-tulostuksessa yleisimmin käytetty materiaali.

PLA on suosittua myös siksi, että

PLA on suosittua myös siksi, että sitä voidaan käyttää monien eri asioiden valmistukseen. 3D-tulostuksen lisäksi sitä käytetään myös seuraavien tuotteiden valmistukseen:

.

    .
  • Muovipullojen
  • .
  • Biodehajoavien lääketieteellisten laitteiden (kuten ruuvien ja levyjen, joiden odotetaan hajoavan 6-12 kuukauden kuluessa)
  • .
  • Prototyypit lääketeollisuudessa ja muussa teollisuudessa
  • .

PLA:lla on matala sulamispiste, noin 160 °C, mikä tekee siitä ihanteellisen 3D-tulostukseen, koska tuotantoprosessissa ei tarvitse käyttää paljon energiaa lämmitykseen. Sen haittapuolena on kuitenkin myös se, että se voi rajoittaa käyttömahdollisuuksia, sillä tuotteeseen syntyy muodonmuutoksia, jos sitä käytetään esimerkiksi uunissa.

Hvordane

Miten sitä valmistetaan?

Kuten aiemmin mainittiin, PLA valmistetaan kierrätettävistä ja luonnonvaroista, kuten maissi. Maissin tärkkelys uutetaan kasveista ja muutetaan dekstroosiksi lisäämällä entsyymejä. Sen jälkeen se muutetaan mikro-organismien avulla maitohapoksi, josta voidaan lopulta valmistaa PLA:ta. Tämän prosessin tuloksena PLA muistuttaa molekyylitasolla öljypohjaista muovia.

Tämä on erittäin myönteistä.

Se, että PLA valmistetaan kierrätettävistä resursseista, on erittäin myönteistä, sillä perinteisissä muovin valmistusmenetelmissä käytetään öljyä, joka on rajallinen resurssi. Mutta tämä tietysti herättää kysymyksen siitä, käytetäänkö muovin valmistukseen ruokaa sen sijaan, että sillä ruokittaisiin maailman väestöä.

Onko se niin ympäristöystävällistä?

Viherpesun elementeistä huolimatta PLA on biohajoavaa ja siten askel oikeaan suuntaan pois öljystä valmistetuista muoveista. Sen lisäksi, että PLA:n tuotanto on kasvipohjaista, se myös tuottaa huomattavasti vähäisemmin kasvihuonekaasuja ja sen tuotantoprosessi kuluttaa paljon vähemmän energiaa.

Tarkoittaako tämä, että sen voi heittää luontoon ilman muuta?.

Biohajoavaa ei pidä sekoittaa kompostoitavaan, sillä näiden kahden määritelmän välillä on merkittäviä eroja ja ne ymmärretään usein väärin. Biohajoava materiaali voi hajota tietyissä olosuhteissa. PLA voidaan kierrättää 100-prosenttisesti, jos se sisällytetään kierrätysjärjestelmään. Vaikka se on merkitty biohajoavaksi, se hajoaa luonnossa vain oikeissa olosuhteissa ja esimerkiksi hajoaa osittain vain 6 kuukauden aikana noin 60 °C:n lämpötilassa. Sitä voidaan kuitenkin polttaa, ja se tuottaa hiiltä, happea ja vetyä vain poltettaessa

.

Et voi siis heittää sitä luontoon ja olla hyvällä omallatunnolla. Parasta on silti sisällyttää se kierrätysjärjestelmään

Hvorfordshire

Miksi käytämme sitä WeShapessa?

Me WeShapessa käytämme PLA:ta tuotannossamme, koska:

  • Se on ympäristöystävällisin vaihtoehto. Vaikka se on kaukana luonnontuotteesta, se on silti parempi ympäristölle kuin perinteinen muovi.
  • Lisäksi PLA:lla on myös joitakin käytännön etuja, kuten suhteellisen alhainen sulamislämpötila, mikä on etu tulostusprosessissa
  • .
  • Se on suhteellisen halpaa, mikä tarkoittaa, että se on halvempaa myös asiakkaillemme
  • .
  • Se on luotettava materiaali, sillä PLA:ta on hyödynnetty paljon jo pitkään. Tämä on tarkoittanut sitä, että on investoitu valtavasti korkealaatuisen PLA:n valmistukseen, joka antaa hyviä ja vakaita tulosteita 3D-tulostimessa. . Voitko tukea tätä? Tutustu sitten tuotteisiimme ja katso, tarvitsetko Mandalorian kuulokkeiden pidikkeen tai kiinnikkeitä/kiinnikkeitä älykkäiden kodin tuotteisiisi.